Vaikka itsensä toteuttaminen kasvaa harvoin nuoruusiän jälkeen, TM-harjoittajien parissa sitä kuitenkin tapahtuu spontaanisti.
Transsendoi = ole oma itsesi kuvailee ihmisen menestymisen elämässä riippuvan suurelta osin siitä, kuinka paljon hän kykenee olemaan oma itsensä. Tätä ominaisuutta voidaan mitata objektiivisesti, yhtä lailla kuin TM:n vaikutuksia siihen.
Omana itsenä olemisen taso voidaan määritellä psykologisella suorituskykytestillä, joka mittaa ns. itsensä toteuttamista. Tämän testin kehitti amerikkalainen psykologi Abraham Maslow, tutkittuaan suurta joukkoa poikkeuksellisen lahjakkaita yksilöitä, sekä henkilökohtaisen elämän että ammatin suhteen. Hän huomasi menestyneiden ihmisten omaavan yhden kaikkia yhdistävän ominaisuuden: he kykenivät paljon paremmin olemaan oma itsensä, huolimatta kulloisestakin tilanteesta.
Maslow arvioi vain noin 1% väestöstä yltävän hänen asteikkonsa kahteen ylimpään luokkaan. He ovat niitä, jotka ovat todella “toteuttaneet itseään”. Myöhemmän tutkimuksen mukaan itsensä toteuttaminen ja egon kehitys pyrkivät hiipumaan varhaisen aikuisuuden kynnyksellä. Samoin tapahtuu älykkyydelle, 18-20-vuotiaana saavutettu taso säilyy lopun elämää.
Maslow: “huippukokemukset” lisäävät itsensä toteuttamista
TM-tutkimukset ovat osoittaneet em. näkemyksen itsensä toteuttamisesta täysin vanhanaikaiseksi. Älykkyyden kasvu voi jatkua nuoruusiän jälkeen, jos jatkamme aivopotentiaalimme kehittämistä. Samoin voi itsensä toteuttaminen lisääntyä, jos toistuvasti voimme palata tuohon kokemukseen omasta todellisesta itsestämme. Transsendointi toteuttaa molemmat pyrkimykset, minkä Maslow itsekin vahvisti. Hänen mukaansa ns. “huippukokemusten” kokeminen voi johtaa systemaattiseen korkeamman itsensä toteuttamisen kasvuun, henkilön iästä riippumatta. Näitä huippukokemuksia voi tapahtua satunnaisesti joillekin, mutta ei ollut olemassa mitään menetelmää niiden saavuttamiseksi järjestelmällisesti. No, nämä “huippukokemusten” kuvaukset vastaavat selvästi transsendenssin kokemusten kuvauksia.
On siis olemassa Maharishin uudelleen elvyttämä yksinkertainen menetelmä, jota me kutsumme aidoksi meditaatioksi. Sen avulla nämä kokemukset ovat saavutettavissa haluttaessa. Näin ollen ei liene yllätys, että Transsendenttisella Meditaatiolla on ilmeinen vaikutus itsensä toteuttamisen lisääntymisessä.
Tieteelliset tutkimukset TM:n vaikutuksista itsensä toteuttamiseen
TM on 3-4 kertaa tehokkaampi kuin mikään muu tutkittu meditaatio
Jos pyrkii vertaamaan Transsendenttista Meditaatiota ja muita meditaatio- ja rentoutumistekniikoita, huomaa hyvin pian erojen olevan niin suuria, että tekniikoiden vertaaminen ei todella kannata. Tässä esitetty tutkimus on ns. meta-analyysi kaikista tieteellisistä tutkimuksista, joita ylipäätään on tehty eri meditaatiotekniikoiden vaikutuksista itsensä toteuttamiseen. (Yhteensä 42 tutkimusta, joista 18 oli TM-tutkimusta.) Kaikkien muiden tutkittujen tekniikoiden vaikutukset olivat keskimäärin hyvin vähäisiä, kun taas TM-tutkimukset osoittivat tekniikan vaikuttavan keskimäärin 3-4 kertaa paremmin (vaikutuksen suuruus = 0,08, p = 0,0002).LähdeJournal of Social Behaviour and Personality, vol. 6, 1991, pp 189-247
Mutta kertovatko nämä teoreettiset mittaukset vaikuttavuudesta meille todella jotakin käytännössä? Toinen, mielenkiintoinen tutkimus tarkasteli pitkän ajan vaikutuksia itsensä toteuttamiseen TM-harjoittajien parissa. Tutkimus vertaili Maharishi University of Management -yliopistoon (MUM) ja kolmeen muuhun huippuyliopistoon (verrokkiryhminä) hyväksyttyjen opiskelijoiden ryhmiä. Heidät kaikki testattiin ennen opintojen aloittamista ja taas uudelleen 10 vuoden kuluttua.
Normaalisti vain 1% väestöstä edustaa korkeinta itsensä toteuttamisen tasoa, pitkään TM:ää harjoittaneilla luku on 38%
Vaikka Maslowin tutkimuksessa hänen itsensä toteuttamista mittaavan asteikkonsa kahteen korkeimpaan kategoriaan yltää vain noin 1% yhteiskunnassa, niin MUM-opiskelijoista 6% ylsi samaan jo opintoja aloittaessa. Tulos selittyy sillä, että useimmat opiskelijat ovat harjoittaneet TM:ää jonkin aikaa ennen yliopistoon tuloa. Kuitenkin samalle ryhmälle tehty testi 10 vuoden kuluttua antoi niinkin poikkeuksellisen tuloksen kuin 38%, mikä voi tapahtua sattumalta kerran viidestä miljoonasta (p=.0000002, mikä on p-arvo?). Kolmessa vertaillussa yliopistossa ei mitattu merkittävää parannusta, yhdessä niistä taso jopa laski.LähdeJournal of Social Behavior and Personality 17: 93–121, 2005
Itsensä toteuttamisen arviointiasteikko ja TM:n vaikutus sen mukaan.
Tässä katsomme tarkemmin millaisin kriteerein itsensä toteuttamista mitataan, (käyttäen Shostromin Personal Orientation Inventory -testiä, joka on laajimmin tähän tarkoitukseen käytetty testi) ja millä tavalla TM-tekniikka vaikuttaa testin yksittäisiin kriteereihin. Ymmärtämällä paremmin mitä itsensä toteuttaminen tarkoittaa, on helpompi ymmärtää kuinka itseään toteuttavilla yksilöillä on paremmat mahdollisuudet menestymiseen elämän kaikilla alueilla. Itsensä toteuttamisen arviointiasteikossa on 12 kohtaa, jotka voidaan jakaa kolmeen suurempaan ryhmään:
1. Vahva itsetietoisuus (itseluottamus)
• Sisäinen keskittyminen (SK) – Jos henkilö on sisäisesti keskittynyt, silloin hänen oma vakaumuksensa ja sisäinen motivaationsa ovat pontimena elämän kaikissa päätöksissä ja toimissa. Sitävastoin ulospäin suuntautuneita henkilöitä ohjailevat enimmäkseen heidän ympäristönsä ulkoiset olosuhteet tai ihmiset, mikä voi johtaa yliherkkyyteen ja huoliin muiden mielipiteiden johdosta.
• Ajan hallinta (AH) – Mittaa sitä missä määrin joku elää tässä hetkessä, ei menneisyydessä eikä tulevaisuudessa. Itseään toteuttavilla yksilöillä on vahva ajan hallinnan kyky ja siksi he kykenevät keskittymään sen hetkiseen kokemukseen, jäämättä kiinni tarpeettomasti menneisyyden tapahtumiin tai kuvittelematta tulevia. Tunteet, syyllisyys tai menneen katuminen eivät vaikuta heihin paljoa, ja tuleva nivoutuu enimmäkseen heidän tämänhetkisiin tavoitteisiinsa.
• Itsensä hyväksyminen (IH) – Itsen hyväksyminen, virheistä huolimatta.
• Eksistentialismi (Ek) – Mittaa kykyä sopeutua jokaiseen tilanteeseen pitämättä tiukasti kiinni periaatteista, joustavuus.
Nämä ominaisuudet osoittavat, että henkilöllä on vakaa sisäinen viitekehys, kyky keskittyä “tässä ja nyt” sekä reagoida sisäiseen mielentilaan tai ulkoisiin tilanteisiin oikealla tavalla.
2. Tunne-elämän kypsyys
• Kyky reagoida tunteisiin (RT) – Mittaa henkilön tasapainoa suhteessa omiin tunteisiin ja tarpeisiin.
• Spontaanisuus (S) – Mittaa henkilön kykyä toimia spontaanisti ja olla oma itsensä.
• Kyky läheiseen kanssakäymiseen (K) – Mittaa henkilön kykyä luoda läheisiä ihmissuhteita, antamatta odotusten tai velvollisuuksien olla esteenä.
• Aggression hyväksyminen (A) – Mittaa henkilön kykyä hyväksyä omat aggressiot luonnollisena asiana.
Nämä kaikki ominaisuudet osoittavat henkilön avoimuutta omille tunteille ja kykyä rakentaa lämpimiä suhteita muihin ihmisiin, ja että hänen kykynsä ilmaista tunteita perustuu vakaaseen sisäiseen viitekehykseen.
3. Kokonaisvaltainen näkemys itsestä ja maailmasta
• Itseä toteuttavat arvot (ITA) – Ensisijaisten arvojen arvostaminen on tyypillistä itseään toteuttaville yksilöille (sisäinen itsenäisyys ja täyttymys).
• Itsekunnioitus (IK) – Oman arvon ja kykyjen arvostaminen.
• Ihmisluonnon arvostaminen (Ih) – Mittaa kuinka paljon henkilöllä on rakentavaa näkemystä muiden inhimillisistä piirteistä, ja sitä paljonko henkilö osaa nähdä ihmisyyden pohjimmiltaan hyvänä.
• Yhteistyö (Yh) – mittaa kykyä sovittaa ristiriitoja.
Nämä piirteet viittaavat henkilöön, jolla on positiivinen näkemys sekä itsestään että ympäröivästä maailmasta, joka pitää korkeampia ihanteita arvossa, kuten omaa ja muiden hyvään kasvamista. Tällainen henkilö kokee täyttymystä suhteessa muihin ihmisiin ja maailmaan.
Kaavio alla kuvaa Transsendenttisen Meditaation vaikutusta kaikkiin näihin kriteereihin erikseen. Vaikutuksen teho on ilmaistu prosentteina, mikä tässä ilmentää sitä kuinka suuri osa väestöstä edustaa alempaa tasoa kuin TM-harjoittajat. Esimerkiksi jos prosenttipiste on 70, silloin 70% väestöstä suoriutuu heikommin ja 30% paremmin.
Nämä luvut ovat keskimääräisiä tuloksia 18 eri TM-tutkimuksesta, käsittäen yhteensä 563 koehenkilöä. Keskimääräinen tutkimuksen kesto oli kolmesta kuuteen kuukautta ja prosenttipiste kasvoi keskimäärin 20 pistettä, 53 prosentista 73 prosenttiin. Tulos on hyvin poikkeuksellinen, ottaen huomioon sen, että normaalisti itsensä toteuttaminen ei kehity enää varhaisen nuoruusiän jälkeen (melkein kaikki koehenkilöt olivat yli 18-vuotiaita). Näiden 18 tutkimuksen meta-analyysi osoitti myös, että mitä pidempään TM-tekniikkaa oli harjoitettu, sitä parempi oli tulos. Mikäli vaikutus oli seurausta ennakko-odotuksista, tutkijan ennakkoasenteesta tai muista vastaavista tekijöistä, silloin vaikutus aina heikkeni aikaa myöten. P-arvo prosenttipisteen yleisen paranemisen suhteen kaikissa näissä 18 tutkimuksessa oli 0,000001.LähdeJournal of Social Behaviour and Personality, vol. 6, 1991, pp 189-247
Lisää tutkimuksia itsensä toteuttamisesta ja yksilön kehityksestä, katso tutkimukset.