Stressitilassa aivojen etuotsalohko kytkeytyy pois toiminnasta. Transsendenssi aktivoi sen uudelleen.
Uudet havainnot aivojen toiminnasta auttavat selittämään miten stressi häiritsee aivojen normaalia toimintaa ja lisää impulsiivista käytöstä.
Aivojen normaali toimintatapa
Aivojen etuotsalohko, joka sijaitsee aivan silmien yläpuolella, on vastuussa ”korkeammasta ajattelusta” – pitkän tähtäimen suunnittelusta, impulssien kontrolloinnista, päätöksistä mikä on oikein ja mikä väärin. Tätä aivojen osaa kutsutaan joskus myös “aivojen toimitusjohtajaksi” tai “komentokeskukseksi”, koska siellä tehdään useimmat päätökset. Juuri aivojen etuotsalohkon kehittyneisyys erottaa ihmisen ja eläimen aivot toisistaan.
Kun aivot toimivat normaalisti, informaation virta kulkee niin kuin sen kuuluu kulkea – tieto etenee aistien kautta, lähetetään aivojen etuotsalohkoon, jossa se prosessoidaan ja tehdään päätös sen toteuttamisesta; motoriikan keskukset välittävät tiedon päätöksestä edelleen, ja lihakset toimivat tulleen käskyn mukaan.
Aivojen toiminta stressitilanteessa
Stressitilanne muuttaa aivojen toimintaa. Silloin informaatio ohittaa aivojen etuotsalohkon ja virtaa aisteista suoraan motorisiin osiin. On olemassa hyvä syy siihen, miksi aivomme ovat kehittyneet tällä tavalla. Esimerkiksi kun ylitämme katua ja näemme nopeasti lähestyvän auton, meidän on reagoitava nopeasti ilman kohtuuttoman pitkää pohdiskelua. Silloin ei ole aikaa ajatella. Meidän on hypättävä tieltä heti, ajattelematta. Tämä mekanismi suojelee meitä uhkatilanteissa.
On jo kauan tiedetty, että tunne-elämän epävakaus on sidoksissa stressiin, mutta tutkijat ovat nyt todistaneet tämän tieteellisesti. Stressi aiheuttaa aivojen tunne-elämän vakaudesta vastaavan etuotsalohkon kytkeytymisen pois toiminnasta (stressin vaikutuksesta aivoihin, katso impulsiivisuus). Krooninen stressi voi saada aikaan sen, että mantelitumake, joka hallitsee pelkoa, vihaa jne. lukkiutuu jatkuvaan ”toiminnassa”-tilaan.
Transsendenssi aktivoi aivojen etuosan
Transsendenssilla on päinvastainen vaikutus kuin stressillä, se lisää aivojen etuotsalohkon aktiivisuutta.
Transsendoidessa keho asettuu syvän levon tilaan, jolloin syvällekin juurtuneet jännitykset laukeavat. Aivojen etuotsalohko aktivoituu. Tämä lisää veren virtausta aivoissa, mikä on mahdollista todentaa aivokuvien avulla. Samalla talamuksessa, joka on yhteydessä ruumiintoimintoihin, aktiivisuus alenee, mikä kertoo rentoutumisesta.
Nämä TM-harjoituksessa transsendenssin kokemuksen aikana havaittavat muutokset aivoissa ovat ainutlaatuisia. Yhtä voimakkaita muutoksia ei havaita muiden meditaatiomenetelmien harjoituksen tai tavallisen rentoutumisen aikana.
Transsendoimisen aikana aivojen etuotsalohko paitsi aktivoituu, myös koordinoituu aivojen muiden osien kanssa. Stressi estää koordinaation, mutta transsendoiminen palauttaa sen. Tämä voidaan havaita EEG-mittauksilla – katso lisää: transsendenssi = koko aivojen kehittyminen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tunne-elämän vakaus on suoraan sidoksissa EEG:ssä havaittavaan koherenssiin, johon transsendenssilla on siis vahva positiivinen vaikutus.
Transsendenssi on kokemus sisäisen rauhan ja tunne-elämän tyyneyden lisääntymisestä
Transsendenssin vaikutus aivoihin on päinvastainen kuin stressin vaikutus. Transsendoiminen pystyy lisäämään aivojen etuotsalohkon aktiviteettia ja kytkemään pois mantelitumakkeen pysyvän ”päällä”-tilan. Mitä enemmän transsendoimme, sitä enemmän aivot tottuvat transsendenssiin, ja tämän ansiosta tunne-elämästä tulee entistä vakaampaa.