1. Vaikutus ahdistukseen (stressiin)
Ahdistus on yksi ilmeisimmistä stressioireista, ja mikä tahansa rentoutuminen vaikuttaa siihen jossain määrin, mutta aidon transsendenssin vaikutus näyttää olevan ainakin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisen rentoutumisen, jota muut tekniikat pystyvät tarjoamaan.
Tähän johtopäätökseen tulivat Stanfordin yliopiston tutkijat, jotka tekivät laajimman meditaatiovertailun, mitä on koskaan tehty. He laskivat kaikkien tutkittujen meditaatiotekniikoiden tehokkuuden (vaikutuksen suuruuden), käyttäen yli 146 tutkimuksen aineistoa.
Tulosten mukaan millään muulla meditaatiotekniikalla ei ollut keskimäärin suurempaa vaikutusta kuin plasebolla (pelkällä silmät kiinni istumisella). Keskittymistekniikoilla oli jopa negatiivinen vaikutus ahdistukseen, koska se vaatii niin paljon ponnistelua, että rentoutumista tapahtuu tuskin ollenkaan.
Keskimääräinen vaikutus 35 TM-tutkimuksessa oli sen sijaan merkittävästi suurempi, kaksi kertaa suurempi kuin millään muulla tutkitulla menetelmällä. TM oli myös ainoa tekniikka, jonka vaikutus parani kun harjoitusta jatkettiin pitempään, mikä kertoo positiivisten vaikutusten kasaantumisesta.LähdeEppley K, Abrams A, Shear J. Differential effects of relaxation techniques on trait anxiety: a meta-analysis. Journal of Clinical Psychology 45(6): 957-974 (1989)
Itsensä toteuttaminen mittaa sitä missä määrin ihmiset pysyvät omana itsenään erilaisissa olosuhteissa. Suurempi itsensä toteuttaminen tarkoittaa, että vaikeudet varjostavat meitä vähemmän, ja saavutamme enemmän menestystä elämässä (katso ole oma itsesi). Amerikkalainen psykologi Abraham Maslow päätyi tulokseen, että itsensä toteuttaminen ei normaalisti lisäänny nuoruusiän jälkeen, mutta tietyt kokemukset, joita hän kutsui “huippukokemuksiksi”, saattoivat kasvattaa sitä missä iässä tahansa. Näiden huippukokemusten kuvaukset kuulostavat hyvin samanlaisilta kuin kuvaukset transsendoimisesta. Niinpä voi olettaa, että tavallisella rentoutumisella ei ole tällaista suurta vaikutusta.
Tästä saatiin näyttöä 42 meditaatiotutkimuksen vertailevassa analyysissa. Kaikkien muiden tutkittujen meditaatiotekniikoiden keskimääräinen vaikutuksen suuruus oli vain 0.2, jota pidetään pienenä vaikutuksena. TM:n vaikutuksen suuruus oli sen sijaan lähes 0.8, jota pidetään suurena vaikutuksena. TM on 3–4 kertaa tehokkaampi kuin mikään muu tutkittu meditaatiotekniikka (p=.0002)LähdeAlexander CN, Rainforth MV, Gelderloos P. Transcendental Meditation, self-actualization, and psychological health: a conceptual overview and statistical meta-analysis. Journal of Social Behavior and Personality 6(5): 189-247 (1991)
Alkoholiriippuvuus on yleensä syvälle juurtunut, sekä elimistössä että mielessä. Riippuvuuden tehokas hoito vaatii syvällistä muutosta, paljon syvempää kuin mitä tavallisella rentoutumisella voidaan saavuttaa.
Analyysi, jossa käytiin läpi kaikki tutkimukset eri meditaatiotekniikoilla (10 tutkimusta) päätyi tulokseen, että muilla meditaatiotekniikoilla ei ollut juuri ollenkaan vaikutusta, eikä itse asiassa millään muullakaan menetelmällä.
Keskimääräinen vaikutus 14 TM-tutkimuksessa (yhteensä 4000 koehenkilöä) oli 2–4 kertaa suurempi kuin millään muulla tutkitulla menetelmällä. Kuitenkin, kun tutkijat ottivat mukaan vain vakavat tapaukset (henkilöt joilla oli vaikea alkoholismi), vaikutus oli 4–10 kertaa suurempi. Kuten muissakin tutkimuksissa, mitä säännöllisempiä TM-meditoijat olivat harjoituksessaan, ja mitä pitempään he harjoittivat, sitä suurempi oli vaikutus.Ref.Alexander CN, Robinson P, Rainforth MV. Treating and preventing alcohol, nicotine, and drug abuse through Transcendental Meditation: a review and statistical meta-analysis. Alcoholism Treatment Quarterly 11(1/2): 13-87 (1994)
Vuonna 2007 Yhdysvaltain terveysvirasto teetti analyysin vaihtoehtoisten menetelmien tehokkuudesta korkean verenpaineen alentamisessa.
Transsendenttinen Meditaatio oli ainoa menetelmä, jolla havaittiin merkitsevä vaikutus. Tämän ja muiden tutkimustulosten johdosta Yhdysvaltain sydänliitto julkaisi hiljattain ohjeistuksen lääkäreille, jonka mukaan TM:ää voi suositella osana korkean verenpaineen hoitoa. Mitään muuta meditaatiotekniikkaa (mukaanlukien mindfulness ja jooga) ei suositeltu, koska niiden tehokkuudesta ei ollut yhdenmukaista näyttöä.LähdeRainforth MV, Schneider RH, Nidich SI, Gaylord-King C, Salerno JW, Anderson JW. Stress reduction programs in patients with elevated blood pressure: a systematic review and meta-analysis. Current Hypertension Reports 9(6): 520-528 (2007)
Älykkyys ja luovuus ovat suoraan yhteydessä siihen miten hyvin aivojen eri osat pystyvät toimimaan yhtenä kokonaisuutena. Transsendoiminen parantaa tätä aivotoiminnan yhtenäisyyttä, koska se on pohjimmiltaan kokemus, jossa aivot kokonaisuudessaan yhdentyvät. Tavallisella rentoutumisella on hyvin vähän tai ei ollenkaan tällaista vaikutusta.
Tästä saatiin näyttöä kolmen tutkimuksen yhteenvedossa (koehenkilöinä 362 koululaista). Koehenkilöt jaettiin satunnaisesti TM-ryhmään ja kontrolliryhmiin, jotka oppivat joko keskittymismeditaation, tai istuivat silmät suljettuna, tai eivät tehneet mitään. 6–12 kuukauden kuluttua TM-ryhmällä havaittiin hyvin merkitsevää kasvua kaikkiin verrokkeihin nähden kaikilla viidellä aivotoiminnan tehokkuuden mittarilla: koko aivojen luovuus (p=.0000000008), kenttäriippumattomuus (p=.0000004), käytännöllinen älykkyys (p=.00009), ajattelun tehokkuus (p=.0003), ja “sujuva älykkyys” (p=.001). Heillä havaittiin myös merkitsevästi vähemmän stressiä ja ahdistusta.LähdeSo KT, Orme-Johnson DW. Three randomized experiments on the holistic longitudinal effects of the Transcendental Meditation technique on cognition. Intelligence 29(5): 419-440 (2001)
Ryhmä ikäihmisiä, keskimääräiseltä iältään 81 vuotta, jaettiin satunnaisesti neljään ryhmään: TM, mindfulness, henkinen rentoutustekniikka (rentoutumisvaste) ja kontrolliryhmä. Kolmen kuukauden kuluttua TM-ryhmällä havaittiin merkitsevää kognitiivisten kykyjen parantumista ja korkean verenpaineen alentumista verrattuna kontrolliryhmiin.
Kolmen vuoden kuluttua näitä neljää ryhmää tutkittiin uudelleen. Kontrolliryhmissä huomattava osa koehenkilöistä oli jo kuollut (mindfulness-ryhmästä 12% – rentoutumisvasteryhmästä 35%), kun taas TM-ryhmässä kaikki olivat vielä elossa.
Toisessa tarkistuksessa 7 vuotta myöhemmin ei ollut enää merkitsevää eroa mindfulness-ryhmän ja muiden kontrolliryhmien välillä, ainoastaan TM-ryhmän tulos oli erilainen. Keskimäärin he elivät 2 vuotta pitempään kuin muut 3 ryhmää.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että TM-meditoijat kokivat harjoituksensa paljon nautittavammaksi kuin mindfulnessin harjoittajat.LähdeAlexander CN, Langer EJ, Newman RI, Chandler HM, Davies JL. Transcendental Meditation, mindfulness, and longevity: an experimental study with the elderly. Journal of Personality and Social Psychology 57(6): 950-964 (1989)
Yksityiskohtaisempi vertailu TM:n ja mindfulnessin pitkäaikaisvaikutuksista (engl.)