Ikivanhat tekstit kuvaavat tietoisuutemme alkulähdettä puhtaana autuutena.
Ikivanhat tekstit kuvaavat elämän transsendenttistä alkulähdettä puhtaana autuuden ja onnellisuuden kenttänä. Mieli etsii aina onnellisuutta, koska pohjimmiltaan se pyrkii pääsemään kotiin. Kun mieli on suuntautunut ulospäin se ei voi koskaan löytää tätä puhdasta ehdottoman onnellista tilaa, ainoastaan nousuja ja laskuja. Mutta kun suuntaamme mielen sisäänpäin, voimme käyttää tätä vaistonvaraista halua kokea onnellisuutta vetääkseemme sitä kohti transsendenssin kokemusta. Tästä syystä TM:n vaivaton tekniikka toimii.
Vaikka subjektiivinen kokemus aina eroaa yhdestä meditaatiosta toiseen, objektiiviset mittaukset osoittavat, että elimistössä tapahtuu johdonmukaisia objektiivisia muutoksia kun mieli transsendoi, kuten “onnellisuushormoni” serotoniinin pitoisuuden merkittävää kasvua sekä stressihormonien kortisoli ja laktaatti vähenemistä. LähdeJEVNING, R.; WILSON, A. F.; and DAVIDSON, J. M. Adrenocortical activity during meditation. Hormones and Behavior 10(1): 54–60, 1978. Reduction in Biochemical Index of Stress: Decreased Plasma Cortisol Levels. LähdeBUJATTI, M., and RIEDERER, P. Serotonin, noradrenaline, dopamine metabolites in Transcendental Meditation technique. Journal of Neural Transmission 39: 257–267, 1976.
Voimme objektiivisesti mitata onnellisuutta ja rauhaa onnellisuus- ja stressihormonien muutosten kautta
Mitä enemmän toistamme transsendenssin kokemusta, sitä enemmän stressihormonien vähenemisestä ja onnellisuushormonien lisääntymisestä tulee pysyvää, myös meditaation ulkopuolella. Tämä on yksi niistä syistä, miksi pitkään jatkuneen TM-harjoituksen seurauksena näemme tiettyjä hyvinkin huomattavia vaikutuksia.
Stressihormoneilla on kehossa tehtävänsä. Kun olemme hyökkäyksen kohteena, tarvitsemme niitä pystyäksemme reagoimaan nopeasti, ns. fight or flight (hyökkää tai pakene) -vasteen mukaisesti, mutta meitä ei ole suunniteltu kestämään kroonista stressiä. Kroonisesti korkeat stressihormonien tasot vahingoittavat hermostoa ja johtavat lopulta sairauksiin. On todettu suora yhteys mm. stressihormoni kortisolin ja insuliiniresistanssin (2-tyypin diabetes) tai ylipainon välillä, tai veren laktaattitasojen ja korkean verenpaineen välillä.
Serotoniini toisaalta säätelee monia aivotoimintoja. Serotoniinin alhaiset tasot yhdistetään sarjaan monia ongelmia kuten masennukseen, ahdistukseen, migreeniin, vihatiloihin, Alzheimerin tautiin, unihäiriöihin, muistihäiriöihin, pakkomielteisiin, riippuvuuksiin jne. (lähde: WebMD). Serotoniinin tasoja säätelevät lääkeaineet voivat väliaikaisesti helpottaa näiden sairauksien oireita, mutta eivät kykene ratkaisemaan ongelman varsinaista aiheuttajaa. Stressillä on suuri rooli aivojen vähentyneessä serotoniinin tuotannossa.
Ihmisen hermoston normaali toiminta johtaa terveyteen ja onnellisuuteen.
Voimme sanoa, että ihmisen hermoston normaali toiminta tuottaa terveitä ja onnellisia ihmisiä. Tällä tavalla meidät on suunniteltu elämään, se on keskeinen olemuksemme. Stressi häiritsee hermoston normaalia toimintaa. Transsendenssi on stressille vastakkainen kokemus, toisaalta se on syvän sisäisen rauhan ja onnellisuuden kokemus, jolla on suoraan mitattavissa oleva vaikutus onnellisuus- ja stressihormoneihin – ja toisaalta se aktivoi elimistömme parantavan voiman poistamaan elimistöön kerääntynyttä stressiä, jotta keho voi jälleen toimia normaalisti – 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivää viikossa.